12.05.2014 Ishrana

Kada uvesti kravlje mleko u ishranu deteta?

Kravlje mleko vekovima je važan deo ljudske ishrane. Jedno je vreme postojao trend da se razređeno i prokuvano daje novorođenčadi u zamenu za majčino meko, ali nutricionisti ga danas ne preporučuju kao važan deo ishrane dece mlađe od godinu dana.

milk

Naime, kravlje mleko uopšte nije prilagođeno potrebama deteta. Oko toga se slažu i lekari i nutricionisti. Kravlje mleko sadrži vrlo malo gvožđa pa je kod dece kod kojih se ishrana temelji na kravljem mleku mnogo češća pojava anemije nego kod dece koja se doje ili im se daje adaptirano mleko.

Većina proizvođača adaptiranog mleka proizvodi hranu za bebe na osnovu kravljeg mleka, ali to se mleko obogaćuje kako bi zadovoljile detetove nutritivne potrebe pa nikako nije ekvivalent prokuvanom, razređenom i zaslađenom kravljem mleku kojim su se nekada hranila novorođenčad.

Kravlje mleko ne treba postati važan deo dečje ishrane do godinu dana.

Kako anemija može na različite načine naškoditi razvoju deteta u dobi kada se doji, preporuka je da se kravlje mleko (kao obrok ili važan deo obroka) uopšte ne uvodi u ishranu do 10 ili 12 meseci života.

Međutim, male količine mleka ili svežeg sira, kao deo neke složenije kašice, mogu se povremeno konzumirati već od navršenog sedmog meseca. Pre toga bi u kašice trebalo stavljati majčino ili adaptirano mleko.

Iako se preporučuje izbegavanje mleka, jogurt se smatra odličnom hranom za stariju dojenčad. Bogat je kalcijumom te bakterijama koje koriste probavnom sistemu. Prilikom kupovine odaberite jogurt sa što većim postotkom masti jer je ona detetu u prvoj godini jako potrebna. Takođe, laktoza se u procesu prerade iz mleka u jogurt menja u mlečnu kiselinu pa se lakše probavlja.

Kada jednom uvedete u ishranu mleko, neka bude isključivo punomasno. Za dete u drugoj godini života preporučuje se između 500 i 700 mililitara punomasnog mleka dnevno. Nakon toga možete mu dati i delomično obrano mleko (od dva do tri posto masti).

Izvor: Index.hr




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije