
Da li bebe pre rođenja mogu da zavole određene ukuse?
Sigurno postoji hrana koju ne možete ni da pomirišete, a kamoli okusite, a nauka je sada dala odgovor na pitanje da li smo odbojnost prema određeni...
pročitaj jošDa biste što lakše uvrstili povrće u jelovnik svog mališana, ono treba da bude ukusno i maštovito pripremljeno. Obezbedite svojoj bebi, ali i ostalim članovima porodice, hranljiv obrok bogat vitaminima i mineralima.
Sačuvajte vitamine
Povrće je slabo kalorično, ali sadrži obilje vitamina i minerala. Osim toga, celuloza, kojom je takođe bogato, blagotvorno deluje na kontrakcije creva i na taj način podstiče probavu.
Ako imate aparat za ceđenje soka iz voća i povrća, koristite ga što češće. Te sokove morate odmah dati bebi, jer vitamini na vazduhu oksidiraju i gube hranljiva svojstva. Oni nestaju i prilikom kuvanja, naročito vitamin C koji je veoma osetljiv na visoke temperature. Međutim, pošto se kuvano voće i povrće mnogo lakše vari, bebi ga u početku treba davati samo u takvom obliku.
Zdrava priprema
Pod varivom podrazumevamo prokuvano ili ispasirano povrće. Da biste u njemu sačuvali što više hranljivih sastojaka, naročito mineralnih soli, oprano i očišćeno povrće prelijte ključalom vodom. Na taj način se zgrušavaju materije u opnama ćelija pa se daljim kuvanjem sprečava prelazak hranljivih materija u vodu u kojoj kuvate povrće.
Bolje je da se povrće kuva u slanoj vodi, jer se tako smanjuje gubitak hranljivih sastojaka. Za bebu do osam meseci svako povrće treba da se sprema u obliku kašice ili pirea, a kasnije, kada beba savlada veštinu žvakanja, povrće može da se ponudi i izgnječeno viljuškom.
Smrznuto povrće
Smrznuto povrće ima gotovo istu hranljivu vrednost kao sveže, samo je skuplje. Treba ga koristiti odmah posle odmrzavanja i ni slučajno se ne sme ponovo zamrzavati. Pošto bebe i mala deca jedu povrće pripremljeno bez začina, paprike, belog luka i ostalih dodataka, predlažemo da od pripremljene količine odvojite bebin deo, a ostatak spremite na način koji vole ostali ukućani.
Izbegnite otrove
Verovali ili ne, i povrće sadrži sastojke koji su otrovni za organizam – nitrate. Postavlja se sasvim logično pitanje – otkud otrovi u povrću? „Istorija“ počinje s nitratima koje biljka upija iz zemlje, posebno ako je ova obogaćena đubrivom.
Tokom rasta biljka te nitrate pretvara u jestivu organsku materiju. Međutim, ukoliko apsorbuje preveliku količinu kiseonika iz đubriva, postaje prezasićena. Ako takvo povrće zatvorimo u plastičnu kesu, dakle ako ostane bez kiseonika, nitrati će se pretvoriti u nitrite koji su opasni po zdravlje. Zbog toga izaberite proizvode koji nose znak zdrave hrane (bio-hrana, zelena jabuka, eko-hrana i sl.).
Autor: Life Content
Čak pedeset odsto roditelja dece mlađe od dve godine svojim mališanima daju organski proizvedenu hranu, ali samo deset odsto njih i sami konzumiraj...
pročitaj jošMame se obično zabrinu kada njihova beba nakon sisanja počne da štuca, ali, ako ono nije propraćeno čestim povraćanjem ili slabijim napredovanjem d...
pročitaj jošBrzi tempo života ne zaobilazi ni decu najmlađeg uzrasta. Brojne školske obaveze, vannastavne aktivnosti i igranje sa drugarima, dete će lakše podn...
pročitaj još