nega novorođenčeta
29.03.2022 Novorođenče

Nega novorođenčeta: šta sve treba da znate?

Dobili ste otpusnu listu i sada se, konačno, vraćate kući sa najvoljenijim bićem u naručju. Ushićeni ste, srećni, ali i zbunjeni: čekaju vas prvi dani sa bebom. A nega novorođenčeta nije jednostavna: to majušno stvorenje je osetljivo, krhko i nežno.

Većina žena tokom trudnoće najviše razmišlja o porođaju, ali ne i o onome što ih čeka nakon njega. Međutim, kada napokon uzmu u naručje to sićušno, bespomoćno stvorenje, iznenada ih obuzima strah zbog činjenice da ono sada u potpunosti zavisi od njih.

Tokom devet meseci trudnoće mogli ste ostati u krevetu ili jednostavno izbeći neku obavezu kad se niste dobro osećali. Sada, bez obzira na iscrpljenost, bolove, strepnje i strahove, jednostavno – morate da budete dežurni 24 sata. Pred vama je najvažniji zadatak u životu i potpuno je normalno da ga se plašite. Ali ne brinite previše – za samo nekoliko nedelja postaćete pravi ekspert za „baratanje” bebom.

Nega novorođenčeta

U čemu da iznesem bebu iz porodilišta?

Najbolji i najbezbedniji način prenošenje novorođenčeta iz porodilišta do kuće jeste u specijalnoj nosiljci, čija je unutrašnjost dobro obložena. Da li će beba biti odevena u tri ili pet slojeva odeće, hoćete li je pokriti ili ostaviti nepokrivenu – zavisi od spoljašnjih vremenskih uslova. Kada stignete kući, savetujemo vam da odmah podojite bebu, presvučete je i stavite je u krevetac da spava. Onda se i vi ispružite i odmorite, a sve poslove prepustite ukućanima.

Koliko će  moja beba spavati?

Veoma mnogo, ali ne u kontinuitetu. Novorođenče u proseku spava od 18 do 22 sata dnevno, budeći se svaka dva-tri sata budi da bi sisalo. Najbezbedniji položaj za usnulu bebu jeste horizontalan, u krevecu koji treba smestiti u vašu spavaću sobu, bar tokom prvih šest meseci. Novorođenčad treba da spavaju na leđima, nepokrivene glavice, a sobna temperatura treba da iznosi18 do 21 stepen C. Kupite termometar ako vam je potrebna provera, ali najbolji pokazatelj odgovarajuće temperature jeste vaš osećaj. Da biste znali da li je bebi toplo ili hladno, dovoljno je da joj opipate stomačić: ako je prijatno topao, sve je OK. Ako vam se učini pretoplim, provetrite prostoriju ili skinite jedan pokrivač s deteta, a ukoliko vam se učini hladnjikavim, utoplite bebu.

Kako da hranim novorođenče?

Tokom prvih nekoliko dana vaše dojke će lučiti žućkastu tečnost, a ne zrelo mleko. Ta tečnost naziva se kolostrum i savršena je hrana za novorođenče, jer je bogata antitelima i proteinima koji su joj u prvih nekoliko dana najpotrebniji. Ne brinite ako beba zaspi nakon nekoliko posisanih gutljaja – njen želudac je veličine manjeg oraha i brzo se napuni.

Trećeg dana nakon porođaja, osetićete da vam se grudi naglo ispunjavaju mlekom, zbog čega će vam dojke postati čvrste, nabrekle i osetljive. Sada je izuzetno važno da bebu često stavljate na dojku, kako bi se one postepeno praznile. Međutim, u njima će svakako ostati višak koji mora da se iscedi da ne bi došlo do bolne upale mlečnog tkiva.

Ako ste odlučili da hranite bebu na flašicu, izuzetno je važno da se prvih nekoliko dana, ipak, hrani kolostrumom, radi zaštite od infekcija. Novorođenčad sisaju svaka dva do tri sata – obično od 10 do 20 minuta iz obe dojke, ili oko 60 ml veštačkog mleka. Budući da se radi o dužem procesu, pronađite najudobniji položaj za dojenje. Tokom sisanja, beba treba ustima da obuhvati veći deo dojke, ne samo bradavicu, a njen vrat, ramena i leđa treba da imaju oslonac. S obzirom na to da novorođenčad progutaju i dosta vazduha tokom sisanja, važno je da beba nakon završenog obroka podrigne (ponekad i tokom obroka). Da bi to što uspešnije obavila, uspravite je u naručju i položite njenu glavicu na vaše rame, ili je postavite preko vaših kolena, držeći glavicu na vašem dlanu, i nežno je tapšite po leđima.

Menjanje pelena

Većina žena nikada nije imala iskustva s menjanjem pelena, te nije pripremljena za susret ni sa njihovim, veoma neprivlačnim, sadržajem. Prvih dan-dva, većina beba više puta u toku dana izbacuje mekonijum, a tokom trećeg i četvrtog iskakiće ga bar dva puta. Kada počne da vari mleko, stolica će prvo postati zelenkasta, a nakon nedelju dana trebalo bi da poprimi zlatnožutu boju.

Većina novorođenčadi plakaće tokom procesa promene pelena, jer ona, generalno, ne vole da se skidaju te da budu bez odeće. Zbog toga bi i kupanje moglo da postane mala noćna mora. Kada je reč o presvlačenju bebe – samo polako i pažljivo. Nakon nekog vremena navići ćete se na migoljenje i mlataranje ručicama i nožicama, a naučićete vešto da ih uvlačite i provlačite kroz otvore na odeći.

Kupanje bebe

Na početku, nije preporučljivo da bebu kupate svakodnevno, jer voda može da isuši njenu kožu. Dva propisna kupanja nedeljno sasvim su dovoljna. Ipak, potrebno je da joj svakodnevno obrišete lice, ruke, guzu i pišu pamučnom vatom natopljenom mlakom vodom.

Kada je reč o pravom kupanju, bezbednost treba da bude na prvom mestu. Spustite bebine nožice u kadicu i držite je nežno ispod stomačića. Operite joj celo telo vodom koju ćete uzimati rukom. Bebina glavica, vrat i ramena treba da imaju siguran oslonac u vašim rukama. Proverite temperaturu vode termometrom (treba da bude oko 38 stepeni C), unutrašnjim delom ručnog zgloba ili laktom. Pedijatri ne savetuju upotrebu bebi kupki za kupanje novorođenčadi. Objektivno, u prvih mesec dana života bebe za kupanje potrebna joj je samo topla voda. Takođe, pripremite mekan, topao peškir, u koji ćete zamotati bebu čim je okupate.




NataliaDeriabina/GettyImagesPlus

Prethodna vest

Sledeća vest

još iz kategorije