Da li bebe pre rođenja mogu da zavole određene ukuse?
Sigurno postoji hrana koju ne možete ni da pomirišete, a kamoli okusite, a nauka je sada dala odgovor na pitanje da li smo odbojnost prema određeni...
pročitaj jošO ishrani u trudnoći napisano je mnogo toga, ali retko se piše o napicima koji ne samo što su zdravi za trudnice, već povoljno utiču i na njihovu lepotu…
Nijedan organizam ne može funkcionisati bez tečnosti, pa se stoga preporučuje da dnevno popijete najmanje litar i po vode, ali i nekoliko čaša prirodnih voćnih sokova. Ovo pravilo posebno je važno za buduće mame koje, osim svog, treba da napoje i bebin organizam. Predstavljamo vam osam vrsta napitaka koje trudnica sme da konzumira do mile volje…
Voda
Dok organizam bez hrane opstaje i do dva meseca, bez vode će izdržati tek nekoliko dana. Do svih reakcija u organizmu dolazi isključivo pomoću tečnosti, a upravo je voda ta koja omogućava transport i distribuciju hranljivih sastojaka po celom telu.
Sok od ananasa
Odličan je za varenje, što je budućim mamama veoma važno s obzirom na to da većina pati od zatvora. Sok od ananasa uspešno zamenjuje klasične osvežavajuće napitke i predstavlja jedan od najprijatnijih načina za gašenje žeđi. Osim toga, ublažava kašalj. Dobro je poznata i digestivna moć ananasa: zasluga pripada bromelinu, enzimu koji olakšava varenje proteina. Najbolje je piti svež, tek isceđeni sok – kuvan i pasterizovan, gubi enzime.
Sok od jabuke
Jabuka je voćka sa najviše blagodeti po organizam i ima i tu prednost da je dostupna preko cele godine. I njen sok je poznat i cenjen zbog niza dobrih osobina: jača nerve i mišiće, deluje kao diuretik, dezifinkuje probavni sistem i obezbeđuje pravilan rad creva. Osim toga, svež sok od jabuke sadrži i limunsku kiselinu, vitamin C, vitamine grupe B i razne vrste šećera, posebno fruktozu. Budući da je niskokaloričan (oko 50 kalorija na svakih 100 grama), napitak se posebno preporučuje osobama koje ne žele da se ugoje.
Sok od grejpfruta
Mnogobrojne studije potvrđuju antibakterijska i antimikotička (farmakološka sredstva protiv gljivica) svojstva grejpfruta. Plod i njegov nektar jačaju odbrambene sposobnosti organizma. Ukoliko svakog jutra popijete svež sok od žutog ili crvenog grejpfruta, zaštitićete se od većine virusa koji obično haraju s počektka jeseni. Ako želite da iskoristite sve prednosti grejpfruta, nemojte se ograničiti samo na ceđeni sok. Obilje hranljivih sastojaka naći ćete upravo u kori i tankim belim kožicama ovog voća. Najbolje je kad se iscedi ili se narezane kriške stave direktno u sokovnik.
Sok od narandže
Kao svi agrumi, pomorandža je riznica C vitamina. Sa samo 100 ml soka unećete 65 % preporučene dnevne doze ovog vitamina. Isceđeni sok od pomorandže treba popiti odmah, budući da vitamin C brzo propada. Zadovoljstvo ovog voća uskraćeno je, međutim, osobama koje imaju neku bolest jednjaka, hijatus herniju, gastritis, kamen u bubregu ili su alergične na pomorandžu.
Sok od šargarepe
Poznata u kuhinji kao nezaobilazni sastojak supe ili nekog drugog čorbastog jela, šargarepa je i pravi eliksir zdravlja. Njen sok igra važnu ulogu u očuvanju crevne bakterijske flore, što je važan preduslov za zdravlje creva. Osim toga, sok od šargarepe bogat je A vitaminom u obliku betakarotena, korisnog za vid i sprečavanje kožnih oboljenja kao što su akne i eritemi.
Sok od limuna
Ovaj sok sadrži mnogo vitamina, posebno vitamina C koji olakšava apsorpciju gvožđa u želucu, pa je dragocen u slučaju otežanog varenja. Zahvaljujući visokoj alkalnoj vrednosti, limunov sok dezinfikuje i čisti, a u stanju je da smanji i eventualni višak kiseline u organizmu, od čega pati većina budućih mama. Ipak, limunadu nemojte konzumirati hladnu, već mlaku ili zagrejanu na sobnoj temperaturi.
Mleko i jogurt
Mleko i kiseli mlečni napici predstavljaju grupu namirnica koje čine temelj pravilne ishrane. „Beli nektar“ riznica je kalcijuma i fosfora, proteina visoke biološke vrednosti, vitamina A, D, B 2 i B 12. Visoki procenat kalcijuma (oko 120 miligrama na svakih 100 grama) čini mleko saveznikom u formiranju kostiju i zuba i očuvanju određenih procesa kao što su kontrakcija mišića i koagulacija krvi.
Iako se vitamin C tradicionalno smatra najvažnijim u borbi protiv prehlade i gripa, podjednako je važan i cink. [caption id="attachment_95768"...
pročitaj jošMeđu ukusima koji su karakteristični za leto, uz mnogima omiljenu lubenicu, svakako je i osvežavajuća dinja. Evo nekoliko dobrih razloga zašto bi t...
pročitaj jošJedino što možemo da uradimo da bi izbegli njegovo usporavanje je da se pravilno hranimo i da ne pravimo određene greške. Mi vam u ovom članku pred...
pročitaj još